Mladi luk sadrži karotenoide, uključujući vitamin A, lutein i zeaksantin koji igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja očiju. Usled nedostatka vitamina A mogu se razviti ulkus rožnjače, noćno slepilo kao i drugi poremećaji vida.
Redovna konzumacija ove namirnice može da zaštiti ćelije oka od oštećenja i spreči pojavu degeneracije žute mrlje, tvrde stručnjaci sa univerziteta Merilend medicinskog centra. Istraživanja su potvrdila da uvođenje mladog luka u ishranu može da bude od velike koristi za zdravlje kostiju.
Vitamin K je obilno prisutan u ovom povrću i pomaže telu u iskorišćavanju kalcijuma, minerala koji je preko potreban za održavanje gustine kostiju. Vitamin C iz mladog luka podstiče sintezu kolagena, proteina koji čuva kosti i čiji nedostatak može da uzrokuje poremećaje mišićno-koštanog sistema.
Нема коментара:
Постави коментар